Hvem avgjør hva som er rett? Note to self.

Har du bare visst at du har rett noen gang? Du kjente det i ditt innerste og ytterste - HER HAR DU RETT! Og hvor sjukt vanskelig er det ikke å la være å dele denne kunnskapen med andre? Og hvor sjukt vanskelig kan det ikke være å takle emosjonelt når noen ikke er enige eller er villige til å la denne nektaren dryppe inn i deres indre??!!!??? Gjerne pakket pent inn i et nydelig papir: råd. Yup (emoji som er en blond dame som rekker opp hånda).

Men jeg synes dette er ganske viktig å kaste opp i lufta og se hva som lander hvor. Jeg synes også det er spennende hvordan moral og etikk blir brukt i hytt og gevær, litt sånn og litt sånn. Moral er din subjektive overbevisning om hva som er rett. Innen etikk kan man faktisk sette noen universell spørsmål som avgjør om noe er rett.

Så; hvem avgjør hva som er rett? I filosofi. I barneoppdragelse. I yoga. I samlivet. Kjenner du at det dirrer? Du har helt rett, du. For deg, i ditt liv. Å skulle sitte på sannheten (som i “THE truth”) og kreve autoritet fra andre det kan fort bli litt vanskelig, mener jeg. For det første er autoritet, forstått som den som sitter på svaret, noe andre må gi deg. Noen ganger er naturligvis konsekvensene ved å ikke gi autoritet så sterke at det er LETTEST (og noen ganger lurest) å være medgjørlig. Å hevde sannhet og likeverdig stå i mot “sannheten” kan fører til sosialt utenforskap, ulikhet og ubalanse. Jeg som de fleste jeg har støtt på (meg selv også!) tenderer med å bruke tiden på folk som i bunn og grunn mener det samme som deg. Det er så deilig. Litt avslappende og trygt liksom. Men neppe veldig utviklende og oppløftende for kreativiteten og selvstendig tenkende.

Del sannheten din med meg (jeg synes det er så spennende) uten å forvent at jeg skal adoptere den som en søt hundevalp. Det er vel ikke slik at fordi du mener og tror så sterkt at de gjør andres sannheter mindre og mindre sant.

Dette er note-to-self. Fikk du noe ut av det?